Koninklijke Vriendenkring Scheidsrechters Tielt & Omliggende | #vktielt #OneTeam #NoRefNoGame

Zoals elke speeldag blikt ons Professional Referee Department terug op de prestaties van de match officials. Deze week belichten we vijf fases uit klasse 1A.

Fase 1: Club Brugge KV – Sint Truidense VV (89′)

Na het zien van de VAR beelden besluit de scheidsrechter, speler Openda een rode kaart te geven. Criteria : fout en contact met studs boven de voet / op de enkel en met gestrekt been. Deze actie brengt de veiligheid van de speler in gevaar. Correcte VAR Interventie.


Fase 2: R Standard de Liège – SV Zulte Waregem (46’)

Speler Deschacht van Zulte Waregem begaat een roekeloze sliding op een aanvaller van de thuisploeg.

Door de intensiteit raakt de verdediger zowel bal als speler. De ref fluit voor fout en geeft de ZW verdediger, de rode kaart voor het afbreken van een reële scoringskans (laatste verdediger).

Bij deze situatie was een VAR Interventie niet nodig.


Fase 3: YR KV Mechelen – KRC Genk (44’)

Een schot van een aanvaller van KV Mechelen gaat richting doel. Een Genk verdediger die op een paar meter staat, raakt de bal met de hand/arm.

De arm/hand is dicht bij het lichaam/borst en de ref besluit om geen strafshop toe te kennen.

Een VAR Interventie was in deze situatie niet nodig.


Fase 4: R Antwerp FC – Waasland-Beveren (29’)

In deze strafschop/handball situatie, moet de VAR niet tussenkomen. De scheidsrechter was in een goede positie om de fase te beoordelen, reageerde onmiddellijk en gaf strafschop.

De VAR moet enkel ingrijpen wanneer de beelden 100% kunnen aantonen dat de scheidsrechter een foute beslissing heeft genomen.
Dat was niet het geval in deze fase. Daardoor bleef de scheidsrechter na het zien van de beelden bij zijn beslissing (contact van de  bal met het hoofd en arm in een onnatuurlijke positie).

Strafschop en geel (hands) voor de verdediger omdat het een schot op doel was.


Fase 5: R Antwerp FC – Waasland-Beveren (51’)

IFAB Clarification Law 16 – GOAL KICK

Goalkeeper ‘lifting’ the ball to a team mate who heads/chests it back to the goalkeeper

There has been much debate about whether, at a goal kick, the goalkeeper is permitted to ‘lift’ the ball to a team mate to head or chest it back to the goalkeeper to catch and then put into play. The views of technical and refereeing experts about whether this is within the ‘spirit’ of the Laws is divided so the matter will be discussed by The IFAB Technical SubCommittee. Until then, this practice should not be permitted nor should it be penalised – if it occurs the referee should order the goal kick to be re-taken (but without any disciplinary action).


Jordy Vermeire

jordyvermeire

Voorzitter Vriendenkring Scheidsrechters Tielt

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *